CES 2015: 6 hüvelykes phablet a ZTE-től - Magazin

A Grand X MAX+ névre keresztelt félig telefon, félig táblagép kialakítású kütyü ígéretes darabnak tűnik, s noha nem kifejezetten Európába szánták, egy kellemes árcímkével az öreg kontinensen is biztosan tudna magának rajongókat találni.

Nem volt túlságosan nagy felhajtás az ide CES-en a ZTE standja körül, ám a kínai fiúk még az utolsó napra is tartogattak némi meglepetést a résztvevőknek – a mai napon rántották le ugyanis a beszédes nevű Grand X MAX+ phabletjükről a leplet, ami első blikkre egészen jó fogásnak tűnhet – már csak az a kérdés, hogy ezt a kellemes első benyomást mennyiben fogja pozitív, vagy éppen negatív irányba sodorni a készülékre rákerülő árcímke.

A Grand X MAX+ szinte minden karakterében azt érezteti, hogy ez a masina bizony sok tekintetben nagy – és hát igazság szerint ha másban nem is, fizikai dimenzióiban mindenképpen az.
Az eszközbe kerülő 6 hüvelykes LCD-kijelző ugyanis a phone és a tablet szavak összerántásából képződött phablet kategóriába sorolja a telefont, amiben semmi meglepő nincs, hiszen ha pár évet visszaugrunk az időben, az akkor még vérbeli táblagépeknek számító kütyüket (Nexus 7, Galaxy Tab, iPad Mini) is csupán egyetlen hüvelykkel nagyobb képátlójú megjelenítővel szerelték fel a gyártók.

A panel felbontását 720 x 1280-asra (720p HD) tervezték meg a messzi-messzi Kínában, ami ilyen méreteknél nem mondható nagynak, szóval a pixelsűrűség cirka 245 ppi-s értékétől bizonyára nem fogunk dobni egy hátast.
Az újdonság szíve egy négymagos Qualcomm Snapdragon 400-as chipset, melyben a magok maximum 1,2 GHz-es frekvenciára tudnak felskálázódni. RAM-ból 2 gigabájtnyit, belső háttértárból pedig 16 GB-ot kaphatnak a felhasználók; ez utóbbi microSD kártyával gond nélkül bővíthető.

A grandiózus ZTE modell LTE támogatást is kapott, és természetesen a 4.0-s Bluetooth, valamint a 802.11-es WiFi sem maradhatott ki a repertoárból.
A hátlapi kamera maximális felbontása 13 megapixelesre rúg, míg az előlapi optika 5 megapixel nagyságban tudja feldolgozni a kívülről érkező fényingert.
A ketyere 162 x 83 x 7.8 milliméteres helyet kér magának a térből, amihez közel 172 grammos tömeg társul – azaz aprónak és könnyűnek egyáltalán nem lehet nevezni a Grand X MAX+-ot.

A specifikációk alapján levonható a következtetés, hogy a ZTE leginkább azokba az ázsiai országokba szánta a szóban forgó phabletet, ahol nem a megjelenítőn látható tartalom minősége a mérvadó, hanem sokkal inkább annak fizikai dimenziói. Ez persze nem jelenti azt, hogy az európai piacokra biztosan nem fog betörni a Grand X – ha a kellemes tulajdonságok mellett a telefonra felkerülő árcédula is szívet melengető lesz, akár még szolgáltatói kínálatban is versenyképes ajánlattá avanzsálódhat a hamarosan megjelenő kínai óriás. Árakról, pontos megjelenési dátumról illetve régiókról egyelőre semmiféle információnk nincs, ezekre úgy tűnik, egy kicsikét még mindenképpen várnunk kell.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz