Time lapse- Az idő fotózása - Magazin

Ebben a cikkben szeretnénk titeket megismertetni egy különösen izgalmas fotózási technikával melyet akár az okos telefonunk kamerájával is megoldhatunk. 

A time-lapse egy olyan fotózási technika, amikor a hosszú idő alatt felvett képeket utána rövid idő belül lejátsszuk . A nézőben az idő múlásának érzetét kelti, ezért nevezik az idő fotózásának. A time lapse technika azt jelenti, hogy a felvett képkockák sebessége lassabb a lejátszott képkockákénál. A gyakorlatban ez hasonlóan néz ki, mint egy gyorsított felvétel. Ezáltal csomó kreatív, új ötletet tudtak és remélhetőleg fognak még megvalósítani. A filmekben például egy táj fölött gyorsan elhömpölygő felhőket is ezzel a technikával csinálják. A time lapse fényképezés leggyakoribb témái: Városok élete nagyobb távlatokból, a felhők mozgása, növények növekedése pár másodperc alatt,gyümölcsök rothadása vagy akár arcok több évnyi változása. A time lapse technikánál elméletileg a képek lejátszásakor 24 képnek kéne lepörögnie egy másodpercben, de tapasztalataim szerint elég, ha 20 képet játszunk le ennyi idő alatt. Szerencsére hogy ezt a technikát kipróbáljuk nem feltétlenül kell profi fotós felszerelés, elég csak egy Iphone 5s.

Eddig is rengeteg alkalmazás volt iOS-re amivel time-lapse videókat készíthettünk, az újdonság mindössze annyi az iOS 8 megjelenésével, hogy mostantól a gyári Kamera alkalmazás is elegendő ehhez, nem kell plusz appokat vásárolnunk. az Apple az átlagfelhasználók számára tökéletesen, az igazi megszokott Apple-stílusban oldotta meg a time-lapse videók rögzítését. Nem tudjuk, mi történik a háttérben, de az iPhone-felhasználók 95%-át ez nem is érdekli. A lényeg, hogy nagyon egyszerűen tudunk nagyon látványos videókat készíteni, amiket aztán könnyedén megoszthatunk Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy Vimeón. Ha pedig valaki piszkálni akarja a mindenféle beállításokat, annak ott van a kismillió e célt szolgáló alkalmazás az App Store-ban. Egy alakalmazást azért ki is emelnék: Idén nyáron jelent meg az Instagram legújabb fejlesztése a Hyperlapse. . A program használata nagyon egyszerű, mindössze a videó rögzítő gombot kell megnyomnunk és már mehet is a filmkészítés. A Hyperlapse-t, ha két szóban kellene jellemezni, akkor “gyorsított videofelvétel” a leginkább jellemző rá. A Hyperlapse a készített videót gyorsítja fel / vagy épp lassítja le, ezzel adva az egésznek egy különös hangulatot, érzetet. 1-12x gyorsítás között választhatunk, aminek kiválasztása nagyban függ a készített témától is, de ezt a felvétel elkészítése után tudjuk módosítani. A programot úgy csinálták meg, hogy egy kép stabilizátor kiegyenlíti a kéz remegése által keltett bemozdulásokat. Ezt úgy oldották meg, hogy a teljes képmezőből a program levág egy bizonyos részt és azon belül végzi el a korrekciót.

Aki szerette használni az instagramot akkor itt az ideje kipróbálni a hyperlapse-t is.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz