Idén berobbannak a DDR4-es memóriák - Magazin

RAM, azaz véletlenszerű-elérési memóriák terén hatalmas áttörésnek fog számítani az idei év, hiszen amellett, hogy számos zászlóshajóba már notebook-okkal is versenyképes 4 gigabájtos egységek fognak kerülni, minden bizonnyal a DDR4-es technológia is be fog törni a piacra. 

Nem telhet el úgy egy év, hogy semmiféle szignifikáns előrelépés nem történik a telekommunikációs piac területén. A 2015-ös év, ha más miatt nem is, technológiailag amiatt biztosan emlékezetes lesz, hogy a hordozható kütyükben a régi DDR2-es és 3-as modulokat minden bizonnyal rohamtempóban fogják leváltani a DDR4-es egységek.
Az első ilyen okoskütyü szinte biztosan az LG G Flex 2 lesz, de az is biztos, hogy nem az egyetlen. A G Flex 2-ben a 810-es Snapdragon központi egység mellé egy LPDDR4-es chipsetű RAM fog kerülni, ami a koreai gyártó szerint elképesztő teljesítménynövekedésben fog megnyilvánulni a DDR3-as modulokhoz képest úgy, hogy közben az energiafelhasználása is csökken (magyarán kevésbé használja fel az akkumulátor tartalékait).


Ha hihetünk a nagyobbik dél-koreai gyártónak, akkor az LG mellett a Samsung soron következő zászlóshajóinak belsejében is DDR4-es RAM-egységek fognak szolgálatot teljesíteni, a Galaxy S6-ba például ilyenből egy 3 gigabájtos méretű fog kerülni, ha hihetünk a forrásoknak.

A DDR-ről, mint fogalomról, annyit érdemes tudni, hogy a double data rate kifejezés rövidítése, ami magyarul kétszeres átviteli sebességet jelent, azaz az adatátviteli sebességet úgy éri el, hogy órajelenként kettő, nem pedig 1 bitet szállít át.
Összehasonlításképp, míg egy DDR3-1600-as modul 200 MHz-es órajel mellett 1.6 GT/s (gigatranszfer / másodperc) átviteli sebességre képes, addig egy DDR4-3200-as már 400 MHz-en operálva 3.2 GT/s-re képes, azaz pontosan a duplájára.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz