Nagyon sok Androidos telefon lehet vírusos - Magazin

Sajnálatos módon a PC-k körében már nagyon régóta ismert vírusos jelenség a legszélesebb körben elterjedt zöld robotos rendszert sem kímélte – bizonyos források szerint nagyon magas azon készülékek száma, melyek egy vagy több kártékony programmal lettek megfertőzve.

Több, sajnos sok esetben ráadásul meglehetősen népszerű alkalmazásban találtak meg olyan kártékony programkódot, ami egyértelműen negatív irányban befolyásolta a hordozó készülék teljesítményét és működését. A legdöbbenetesebb mégis az, hogy ezek közül a programok közül nagyon sok a Google Play áruházban is megtalálható és letölthető volt, azaz konkrétan bármiféle intő jel nélkül települhettek fel felhasználók millióinak készülékeire.


A vírus működése egyszerű – belassítja az adott telefont, majd olyan, kétes jellegű alkalmazások telepítésének lehetőségét kínálja fel, melyek „megoldást jelentenek” a lassulásra – ami persze teljes mértékben hazugság. Ezek a programok a készülék teljesítményét tovább rontják, és nyitott kaput képeznek a vírust megalkotók és a személyes, akár titkos adataink között.
A fertőzött alkalmazások kategória szerinti megoszlása meglehetősen széles, IQ-t, történelemtudást fejlesztő applikációtól kezdve sok millió letöltésszámmal büszkélkedhető játékprogramig (mint a méltán híres Durak kártyajáték) mindenhol sikerült izolálni a fertőző kódrészletet.

 

Arról nincs információ, hogy a fertőző kód hogyan került bele az alkalmazásokba, de legfőképp a Play Áruház kínálatába, ám a legvalószínűbb forgatókönyv szerint valamilyen külső személy észrevétlenül törte fel és integrálta a káros kódrészletet az applikációk forráskódjába, majd mint egy hivatalos frissítést, bármiféle gyanú nélkül töltötte le felhasználók milliója az érintett appokat.
Ugyan a fertőző programokat haladéktalanul letörölték a Google illetékesei az alkalmazástárból, nagyon sok készülék lehet érintett, akár több százezer is. Végleges megoldás egyelőre nem áll még a rendelkezésünkre, ezért ahogy egy emberi betegséggel szemben, úgy a cybertér vírusaival szemben is a legjobb megoldás a megelőzés – gyanús, értelmetlennek látszó frissítéseket és kétes eredetű alkalmazásokat sose töltsünk le a telefonunkra, táblagépünkre, még kipróbálás céljából se!

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz