Vélhetően nem változik az idei iPhone-ok optikájának felbontása - Magazin

Úgy fest, hogy az almás vállalat vélhetően idén sem fogja képviseltetni magát a megapixelek háborújában; a 2015-ös évbe pozícionált iPhone-okba a 4S óta jól bevált 8 megapixeles kameraoptika beszerelése a legvalószínűbb.

Sok minden mellett az Apple gondozásában készült iPhone-ok és iPad-ek mindenki számára egyértelműen arról híresek, hogy bár a hátlapi optikáik által készített képek minősége sok éve már az élvonal szűkös táborát erősíti, a kamerát kezelő szoftver felépítése olyannyira egyszerű, mint egy fakocka.
Ez az úgynevezett point-and-shoot technika azt a célt szolgálja, hogy a felhasználónak ne kelljen percekig babrálnia a különböző beállításokat a külső fényviszonyok függvényében ahhoz, hogy a lehető legjobb képminőséget elérje – hanem teljesen automatikus módon, mindent a programra bízva csak fókuszáljon és kattintson. Ez abból a szempontból nem elvetendő dolog, hogy így vélhetően semmilyen különleges kompozícióról nem maradunk le, abból a szempontból viszont nem szerencsés, hogy az automatika által esetlegesen elkövetett hibákat (alul / felülexponálás, fókusztévesztés, stb.) manuálisan mi sem tudjuk korrigálni.


Szerencsére az imént említett hibák az Apple mérnökei által leprogramozott kamerás alkalmazásra csak nagyon-nagyon ritkán jellemzőek, de mindezek ellenére pár embert még így is zavar, hogy semmilyen módon nem tud belepiszkálni a képkészítésre vonatkozó beállításokba.
Jeff Pu szerint, aki a kameralencsét beszállító vállalat pénzügyi előrejelzéseit vizsgálta, ez a „jelenség” a 2015-ös év várományos iPhone termékeire is ugyanúgy igaz lesz, mint ahogy az is, hogy a maximálisan elérhető felbontás határát ezúttal is 8 megapixelnél húzta meg az Apple, ahogy azt a 4S óta már bizonyára mindenki megszokta.
Ezzel alapvetően nincsen gond, hiszen egy – legfőképp mobilos – optikánál egyáltalán nem a megapixelek száma az, ami a képek minőségét alapjaiban meghatározza – nyilván van egy szint, amit mindenképpen meg kell ugorni, de a kameralencse minősége, a kameraprogramot kezelő algoritmusok megírása és optimalizálása épp olyannyira lényeges, mint a maximálisan elérhető felbontás nagysága.


Ennek ellenére az Apple, ahogyan eddig, úgy idén is több ponton szeretné az iPhone-ok kameráját mind minőség, mind teljesítmény tekintetében fejleszteni, ám hogy ez mit is takar, az teljes egészében vélhetően csak a hivatalos Keynote napján fog kiderülni.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz