Bemutatkozott a Sony Xperia E4 - Magazin

A középkategóriába pozícionált qHD-s megjelenítővel szerelt japán okostelefon több szempontból is előrelépést mutat az elődmodell E3-hoz képest, ráadásul kétkártyás kivitelben is elérhető lesz a vásárlóközönség számára.

Szinte még ki sem hűlt a Sony egyik igen népszerű középkategóriás smartphone-ja, az Xperia E3, máris leleplezésre került a E4-es modellszámot viselő jogutódja, ami több ponton is jelentősen javult elődjéhez képest.


Fizikai dimenzióiban nem sokat változott a középső szegmens új japán üdvöskéje az E3-hoz képest, de amiben változott, az előnyére vált - 137 x 75 x 10,5 milliméteres helyigénye ugyanis valamelyest kompaktabbá teszi a kistestvérnél, ráadásul ez a készülékház immáron qHD, azaz 540 x 960 pixeles felbontású megjelenítőt fog közre szemben az E3 480 x 854-es paneljével. A megjelenítési technológia tekintetében ezúttal is a már jól bevált IPS-re esett a választás, ami bár az E3 esetében nem a legfelső szintet képviselte, és volt egy-két kellemetlen hibája, azért tragikusnak sem volt egyáltalán nevezhető.


Ami viszont egy kicsit okot ad arra, hogy összeráncoljuk a szemöldökünket, az a központi egység megválasztásában keresendő. A japán óriáscég ugyanis a stabil és gördülékeny működésű Snapdragon 400-at egy teljesítményében valamelyest gyengébb MediaTek MT6582-re cserélte, ami mellé „csupán” egy Mali-400MP2-es grafikus processzor került dedikálásra, ez tehát, ha úgy tetszik, csekély visszalépésnek tekinthető. Természetesen előre felesleges lenne még temetni ezt a konstrukciót, ugyanis sok olyan telefon vizsgázott már jelesre, de legalább jóra számítási performansz terén, ami ugyanilyen CPU-GPU párosítással volt felvértezve.
RAM-ból 1 gigabájt került az E4-be, míg háttértárból 8 gigabájt, ez utóbbi pedig microSD kártyával egészen +32 gigabájtig felnövelhető.
Ha hihetünk a Sony-nak, akkor a képrögzítés és videofelvétel terén is csupa jóra számíthatunk az E4-től, míg az előlapi kamera fixfókuszos kivitelben 2 megapixeles, addig a hátlapi autofókuszos megoldással maximálisan 5 megapixeles felbontásban képes a fényingereket feldolgozni.
A hátlap alá egy 2300 mAh-s akkumulátor került, ami a különböző energiatakarékossági profilokkal együttműködve (Stamina mód) vélhetően kellemes üzemidőt tud ígérni.

 

Ami az E4 esetében az egyik legkellemesebb meglepetés, hogy mind egykártyás, mind kétkártyás kivitelben is elérhető lesz, azaz aki egyszerre két telefonszámon bonyolít mobilkommunikációs kapcsolatot az ismerőseivel, annak sem kell lemondania az E4 esetleges megvásárlásáról.
Az Android főverzió tekintetében nem teljes az egyetértés, mivel a bemutatókon látható 4.4.4-es KitKat rendszerrel valamelyest ellentmond egy, valóságtartalmában ugyan nem hitelesített forrás, ami szerint már a legújabb, 5.0-ás Lollipop-pal fog érkezni a középkategóriás üdvöske.
Pontos megjelenésről, illetve árakról egyelőre még semmi használható információ nem látott napvilágot, az azonban könnyen elképzelhető, hogy a még homályos vagy ellentmondásos részletekről a Sony az idei MWC-n fogja lerántani a leplet.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz