A BlackBerry pozíciója a mobilpiacon - Magazin

Korábban az okos telefonok világának úttörőjének számított a BlackBerry azaz korábbi nevén Research In Motion. Az első olyan készüléket gyártotta a cég, mellyel kényelmesen lehetett e-maileket küldeni, fogadni, és több fiókot is tudott kezelni. Viszont mivel az iPhone-ok és az androidos készülékek megjelentek és gyorsan el is terjedtek, így az egyszerűbb kezelőfelületek és népszerűbb alkalmazási módok gyakorlatilag elsöpörték a céget.

Egy alapos átalakulás után már csak üzleti felhasználású készülékekre és rendszerekre specializálódtak, de akadnak még érdekes újdonságaik. Annak érdekében, hogy a mobil piacon tudjon maradni a BlackBerry egyedi és meghökkentő fejlesztéseket kellett alkalmaznia A 2014-es évben az első termékük az ultravékony, a neve mellett a formájában is egy útlevélre emlékeztető Passport volt, de nemrég Classic néven is kiadtak egy modellt, amely formatervezésében a korábbi BlackBerry hagyományokhoz nyúl vissza. Természetesen megmaradt a fizikai billentyűzet, amely még mindig a cég telefonjainak legjobban hangzó reklámszlogenje. Hardveres téren persze nem számít csúcskészüléknek a Classic, az elődnek számító Q10-hez képest, és az egyéb gyártók készülékeihez képest sem. 1,5 gigahertzen ketyegő rendszerchip, 2 gigabájt RAM, 2515 mAh kapacitású akku, a hátlapon egy 8 megapixeles kamera jellemzi, a rendszer a BlackBerry OS 10.3.1-es változata. Természetesen itt is elérhető lesz az androidos alkalmazások telepítésének lehetősége, amelyet többek között az Amazon alkalmazásboltján keresztül lehet megtenni.

 

A BlackBerry telefonok eleganciát üzleties megjelentést, kölcsönöznek a tulajdonosának. Ezen az úton továbbhaladva és megerősítve ezt a látszatot, hogy a készülékek egy vékonyabb társadalmi réteget céloz meg a BlackBerry társult a Porsche Design-nal. Egész pontosan már 2011 óta szoros együttműködést folytat egymással, ekkor látott ugyanis napvilágot a két cég első közös fejlesztése, a P'9981, melyet aztán a P'9982 követett. Most pedig fellebbentették a fátylat a harmadik ilyen készülékről, melynek könnyen kikövetkeztethető módon P'9983 lett a típusjelzése.A különleges anyagokból, így például zafírüvegből és rozsdamentes acélból készített, egyedi vonalvezetésű újdonság 119 milliméter hosszú, 67,1 milliméter széles, 10,6 milliméter vastag, a mérlegen pedig egész pontosan 140 grammot nyom. A hardveres QWERTY billentyűzet felett egy 3,1 colos képátlójú és 720x720 pixeles felbontású érintőkijelző kapott helyet, a borítás alatt pedig egy nem éppen friss fejlesztésnek számító Qualcomm Snapdragon S4 Plus chipkészlet rejtőzik. A két darab 1,5 GHz-es processzormagot és egy Adreno 225-ög grafikusgyorsítót felvonultató chipset mellett 2 GB RAM, illetve 64 GB belsőmemória található, ezenkívül pedig microSD memóriakártyás bővítési lehetőséget is kapunk. Az operációs rendszer feladatait a BlackBerry OS 10.3 látja el. Az energiaellátásról egy 2100 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, ezenkívül pedig említést érdemel még a 8 megapixeles főkamera, a villámgyors LTE mobilnet, a dual-band Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő, illetve a sztereó FM-rádió. A prémium kategóriás headsettel szállított BlackBerry P'9983 forgalmazása a tavalyi év októberében kezdődőtt. Ahogy keresgéltem a világhálón meg is tudtam volna vásárolni 539000 Ft-ért.

 

Egy másik érdekes fejlesztés fűződik még a cég nevéhez, melyről mindenképpen szeretnék még egy pár sort írni. Az új modellel már kormányzati vevőkre szeretne szert tenni a cég. A BlackBerry és a Boeing közös munkája az egyedülálló adatbiztonságra fekteti a hangsúlyt. Az amerikai kommunikációs hatóságnál már bejelentették a Boeing Black névre keresztelt telefont, amely letörli a tárhelyéről az adatokat, ha valaki megpróbálja lehántani a készülék burkolatát A Boeing azóta bővebb leírást is kiadott a telefonról. Két SIM-kártyát lehet belehelyezni, lesznek rajta biometrikus szenzorok, és a földfelszíni hálózatokon kívül műholdasra is tud csatlakozni. Átlagosnak mondható a Boeing Black hardvere: kijelzője 4,3 colos és 540×960 pixeles, a csipkészlete 1,2 GHz-es. A szoftvert a BlackBerry adja majd, hiszen a gyártó eddig is igyekezett olyan rendszert fejleszteni, ami megfelel a fokozott védelmet igénylő állami és vállalati megrendelők igényeinek.

Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz